PREOBLIKOVANJE ŽELEZNIŠKE POSTAJE OB JAMSKEM DVORCU

Lokacija: Postojna

 

Projektna skupina: Leon Belušič u.d.i.a., Nina Herič štud.arh., Peter Rupar štud.arh., Damjan Hidič štud.arh.

 

Leto projekta: 2014

 

Leto izvedbe: 2015

 

Fotografije: Tadej Bolta, Viktor Žigon, Leon Belušič

 

Projekt obsega ureditev vhodne dvorane v Postojnsko jamo s čakalnico in peronom podzemnega vlakca. S prenovo so prostori za obiskovalce pridobili na udobnosti, osnovnih servisih in vizualni podobi. Vhodni prostor enega naječji naravnih čudežev je v svojem oblikovanju zadržan in izčiščen. Uporabljeni materiali – naravni kamen, les, aluminij in steklo, so gladki, čisti in s svojo oblikovanostjo nudijo kontrast naravnemu podzemnemu svetu jam.

V čakalnici je na mestih, kjer je stika z uporabnikom več – klop, info pult, garderoba - uporabljen les. Tla in stene so iz kamna, tako kot v jami, le da je tu kamen rezan in poliran. Strop je iz svetlih alu plošč z vgrajenimi točkovnimi svetili.

Na peronu obiskovalec doživi svoj prvi stik z jamo. Kolonada stebrov z umaknjeno zasteklitvijo ponudi razgled na kamnito steno za objektom. Svetli peron se s premikanjem vlakca spremeni v temo kraške jame